El 17 de setembre l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els socis internacionals i tots els països celebren el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient.

El Dia Mundial de la Seguretat del Pacient es va establir en la 72.ª Assemblea Mundial de la Salut, el maig de 2019, en el qual es va acordar que se celebraria anualment en aquesta data. Aquest dia sorgeix a partir d’una sèrie de cimeres ministerials mundials sobre la seguretat del pacient, que van començar l’any 2016. Encara que és recent, cal destacar que la tasca de l’OMS en matèria de seguretat del pacient va començar amb la posada en marxa de l’Aliança Mundial per a la Seguretat del Pacient l’any 2004 i ha continuat evolucionant amb el temps.

L’origen d’aquesta jornada es troba en el principi fonamental de la medicina: no fer mal.

Seguridad del Paciente

Els objectius generals d’aquesta jornada són fomentar la comprensió de la seguretat del pacient, augmentar la participació pública en la seguretat de l’atenció de la salut i promoure accions a escala global per a millorar la seguretat i evitar danys als pacients.

S’estima que cada any, milions de pacients pateixen lesions o moren a causa d’una atenció sanitària poc segura i de mala qualitat. A continuació, compartim algunes de les dades més preocupants publicades per l’OMS:

 • Errors de medicació: s’estima que, a tot el món, el cost associat als errors de medicació ascendeix a US$ 42 000 milions anuals.

 • Infeccions relacionades amb l’atenció sanitària: afecten 7 i 10 de cada 100 pacients hospitalitzats en països d’ingressos alts i països d’ingressos baixos i mitjans, respectivament.

 • Procediments quirúrgics poc segurs: provoquen complicacions en fins al 25% dels pacients. Anualment, gairebé set milions de pacients quirúrgics pateixen complicacions significatives, dels quals un milió mor durant la intervenció o immediatament després d’ella.

 • Pràctiques d’injecció poc segures: Transmeten infeccions, entre elles pel VIH i pels virus de l’hepatitis B i C. Representen una càrrega de danys estimada en 9,2 milions d’anys de vida perduts per discapacitat i mort a tot el món.

 • Errors diagnòstics: afecten aproximadament el 5% dels adults que reben atenció ambulatòria, i més de la meitat d’aquests errors poden arribar a causar danys greus.

 • Pràctiques de transfusió poc segures: exposen als pacients al risc de reaccions adverses a la transfusió i de transmissió d’infeccions. Les dades mostren una incidència mitjana de 8,7 reaccions greus per cada 100 000 unitats de components sanguinis distribuïdes.

 • Errors d’irradiació: abasten els casos de sobreexposició i aquells en els quals s’irradia al pacient incorrecte o la zona equivocada. S’estima que la incidència general d’errors és d’aproximadament 15 per cada 10000 cicles de tractament.

 • Septicèmia: s’estima que anualment es veuen afectades 31 milions de persones a tot el món, de les quals més de 5 milions moren.

 • Tromboembòlies venoses: s’estima que anualment es registren 3,9 milions de casos als països d’ingressos alts i 6 milions de casos als països d’ingressos baixos i mitjans.

Seguridad del Paciente - Tema 2021

Aquest any 2021, el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, té com a tema l’atenció segura de la mare i el nounat i se centra en la càrrega significativa de perjudicis causats a les dones i els nounats, especialment durant el part.

S’estima que cada dia:

 • Neixen morts 5400 nens.

 • 810 dones perden la vida en el part.

 • Moren 6700 nounats.

La majoria d’aquestes defuncions es poden prevenir amb una atenció sanitària més segura i per això l’OMS realitza una crida a l’acció de totes les parts interessades (dones embarassades, familiars, comunitats, professionals de la salut, responsables de serveis de maternitat i neonatologia, administracions públiques) i estableix els objectius de campanya següents sota el lema “Actuem ara per un part segur i respectuós!”:

 1. Sensibilitzar sobre les qüestions vinculades a la seguretat de la mare i el nounat, especialment durant el part.

 2. Col·laborar amb les múltiples parts interessades i adoptar estratègies eficaces i innovadores per a millorar la seguretat de la mare i el nounat.

 3. Fer una crida a totes les parts interessades perquè adoptin mesures urgents i sostenibles a fi d’intensificar els esforços, arribar als qui no s’ha arribat abans i garantir cures segures per a les mares i els nounats, especialment durant el part.

 4. Promoure l’adopció de pràctiques òptimes en el punt d’atenció a fi de prevenir els riscos i danys evitables per a totes les dones i els nounats durant el part.

No oblidis seguir-nos en el nostre perfil Healthcare Quality Ingecal Club de LinkedIn, per a estar a l’última en notícies i novetats del sector sanitari.

Gina Gómez Torres – Consultora INGECAL

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Escriu i clica ENTER per buscar